Sześć klas ( 4a, 5c, 5d, 6b, 6c, i 7a), które w zeszłym tygodniu zakwalifikowały się do finału Konkursu Szkolny Masterchef, w dniu 6 marca walczyły o miano Masterchefa 2020 roku. W tym celu reprezentanci klas przystąpili do konkursu, składającego się z trzech części.

Pierwsza do wykonania była przekąska pod hasłem: „Czarne na czerwonym jedzie po zielonym”, co znaczy, że uczestnicy w swoich daniach musieli uwzględnić produkty w kolorze czarnym, czerwonym i zielonym.

Druga część polegała na przygotowaniu „popisowego dania” klasowych kucharzy. Mieli oni całkowitą dowolność w decydowaniu o tym, co chcą zaprezentować Jury, składającego się z czterech osób: Dyrektor SP 58 - Pani Małgorzaty Perzyna, Wicedyrektor - Pani Eweliny Żdanowicz oraz zaproszonych gości: Przewodniczącej Rady Rodziców - Pani Bożeny Zdrojewskiej oraz gościa specjalnego - szefa kuchni Hotelu Dwór Oliwski - Pana Romana Ivanikiva.

Trzecia część, to konkurencja, która po raz pierwszy odbyła się w dotychczas organizowanych konkursach. Polegała ona na odtworzeniu deseru, który wcześniej zaprezentował nasz gość specjalny. Szkolni kucharze ze skupieniem obserwowali i zapamiętywali kolejność wykonywanych czynności, z których powstał pyszny deser.

W trakcie przygotowywania potraw przez kucharzy, pozostali uczniowie uczestniczyli w  konkursach, które mogły dopomóc w drodze do zwycięstwa.

Po przeszło godzinnej rywalizacji, jury mogło ogłosić wyniki, co nie było łatwe, ponieważ po raz kolejny uczestnicy zaprezentowali bardzo wysoki poziom wykonanych dań. Ich zaangażowanie, pomysłowość i profesjonalizm zaskoczyło wszystkich, a w szczególności szefa kuchni - Pana Romana Ivanikiva.

A oto wyniki Szkolnego Konkursu Masterchef:

I miejsce  - klasa 5C

II miejsce -  klasa 6B

III miejsce - klasa 6C

IV miejsce-  klasa 5D

V miejsce - klasa 4A

VI miejsce -  klasa 7A

Szczególne podziękowania kierujemy do osób, które wsparły nasze przedsięwzięcie: Radzie Rodziców i jej przewodniczącej - Pani Bożenie Zdrojewskiej, Panu Romanowi Ivanikiv za uatrakcyjnienie tego wydarzenia oraz ufundowanie głównej nagrody, tj. zaproszenie do Hotelu Dwór Oliwski, w celu zapoznania się z funkcjonowaniem profesjonalnej kuchni, możliwością gotowania w gronie zawodowych kucharzy oraz skosztowania przygotowanej przez szefa kuchni niespodzianki. Dziękujemy również za finansowe wsparcie Panu Bartłomiejowi Papis - Zastępcy Dyrektora GZSiSS, który z przyczyn niezależnych od niego nie mógł być razem z nami.

Dziękujemy również nauczycielom wychowania fizycznego, którzy włożyli wiele starań, aby to wydarzenie nie było tylko dobrą zabawą, ale i inspiracją do zdrowego odżywiania się i kształtowania prozdrowotnych zachowań.